Wolkenstein in Gröden (Bozen)- Larch-lined cable car station

In Selva di Val Gardena (Wolkenstein in Gröden), in the heart of the Dolomites, the new departure station of the Piz Seteur cable car was built, with the particularity of the upper floor, dedicated to storage rooms and staff accommodation, and the external coating in brushed larch wood.

Published also in: Tsport 325

The design of the building was inspired on the one hand by the profiles of the surrounding mountain massifs, and on the other by the two main sports practiced in this area, skiing and mountain biking: thus creating a perfect harmony between dynamism, power, technology and nature.

To make the new valley station of the plant even more unique and particular, it was decided to combine two different materials: reinforced concrete with special plaster, therefore rougher and more structured and with greater soundproofing for the ground floor, and laminated wood for the first floor and the external cladding.

Despite the weather conditions with very cold temperatures, and at an altitude of 1800m, the company took only two months to build the turnkey wooden top floor, including 35 days for the assembly of the structure (walls and floor); the choice of glulam, thanks to the high degree of prefabrication, has allowed a fast and precise implementation.

The outer cladding is composed of 620 shaped elements of certified glulam, and each element is different from the other showing its natural characteristics.